Med vročimi poletnimi meseci, ki jih v naših krajih sicer še nismo ugledali, se lahko lasje zaradi vročega vetra in vročine močno poškodujejo, vendar pa druga možnost – ostajanje doma in izogibanje omenjenemu - vsekakor ni ravno privlačna. Žal ima to svojo ceno: klor v bazenih, slana voda, sonce in vroč veter so tako zelo agresivni, da lahko povzročijo prekomerno izpadanje las, ki je v toplejših mesecih, zaradi telogena, že tako večje kot v drugih obdobjih leta. Da bodo vaši lasje zdravi, zaščiteni in lepi tudi poleti, vam razkrivamo zakaj v tem letnem času sploh pride do prekomernega izpadanja in kaj lahko pri tem pomaga.

Zakaj pride do izpadanja las poleti?

Izpadanje las lahko povzročijo različne bolezni, postopki zdravljenja, geni in življenjski stil in da, celo poletje. Medtem ko pri prvih štirih vzrokih govorimo o izpadanju preko celega leta, se poleti na našem lasišču odvija popolnoma drugačna zgodba. Raziskave kažejo, da je v telesu žensk v poletnem času, sploh julija, prisotna nekoliko višja raven telogena, faze mirovanja lasnih mešičkov. Lasje so posledično takrat še posebno nagnjeni k izpadanju, k temu pa še prispevajo ekstremne vremenske razmere.

Kako na izpadanje vplivajo poletne razmere?

V času, ko je lasišče izpostavljeno ekstremnemu vremenu, lahko kar 70% las predhodno vstopi v omenjeno fazo mirovanja, kar se na zunaj zrcali kot prekomerno izpadanje las. Slednje običajno ni zaskrbljujoče, saj z izpadanjem las zrastejo novi, vendar pa lahko stopnjo izpadanja zmanjšamo ter hkrati poskrbimo, da so novi lasje lepši in bolj zdravi od prejšnjih.

1. Prehrana

Besedo »prehrana« ste v zvezi z vsesplošnim zdravjem, zdravjem kože in tudi zdravjem las verjetno slišali že neštetokrat. Prednosti dobro uravnoteženega jedilnika so tako velike, da jo je kljub vsemu vredno omeniti še enkrat, saj je zdrava prehrana za zdravje las preprosto nujna. Oreščki, npr. mandlji in orehi so vsekakor dobra popestritev jedilnika, saj pospešujejo rast las, medtem ko uživanje zelenolistnate zelenjave skrbi za bolj debele lase, hkrati pa preprečuje izpadanje las v poletnih mesecih. Zdravi lasje potrebujejo tudi beljakovine, kalcij in minerale, ki pa se v izobilju nahajajo v listnati zelenjavi, mleku, jajcih in stročnicah in le ena porcija omenjenih živil na dan lahko na področju las poskrbi za prave čudeže.

2. Hidracija

V poletnih mesecih se še posebno rado zgodi, da postanemo dehidrirani. Pitje zadostnih količin vode prav tako preprečuje izpadanje las, za nameček pa je voda tudi naravna pomoč za celo vrsto različnih stanj. Med pitjem vode jo celice namreč takoj vsrkajo, zaradi česar ostanejo lasni mešički navlaženi in upogljivi, izboljša pa se tudi tekstura las. Zdravniki tako poleti priporočajo pitje 5-6 steklenic vode dnevno, v primeru, da tega ne zmorete pa ne skrbite – pijte po svojih močeh.

3. Uporabljajte naravne izdelke

Če ste opazili, da vam lasje izpadajo v prekomerni meri, je najbolje kar lahko storite, da postavite kemične preparate na stran. Ker se poleti tudi prekomerno potimo, šampone in balzame uporabljamo v še večji meri, zato je pomembno, da takrat uporabljamo organske, ki lahko odstranijo umazanijo brez da bi razdražili pH lasišča ter delo opravijo še boljše od njihovih kemičnih tekmecev. Komplet šampona in balzama Biokarite je eden izmed takšnih primerkov, ki so kot nalašč za to.