Giroskop je prav posebna vrsta žogice in čeprav je na zunaj videti kot nekakšna teniška žogica v malce bolj živahnih barvah in trši obliki, je pravzaprav precej več. Je namreč izjemni vadbeni pripomoček za krepitev mišic, saj se v njegovi notranjosti skriva rotor, ki se vrti in tako proizvaja upor, ki za mišice nudi pravi izziv. Čeprav ga večina dojema kot sredstvo za športnike, ga v zadnjem času v še večji meri priporočajo tudi pisarniškim uslužbencem. Ker ta fantastični pripomoček postaja čedalje bolj znan in iskan tudi pri nas in ker ta letni čas kar kliče po športnem udejstvovanju, vam v nadaljevanju članka predstavljamo najbolj znano znamko giroskopov - Powerball, ki med tovrstnimi pripomočki velja za kralja.

Powerball na hitro

Powerball se običajno uporablja za krepitev in izboljšanje tonusa mišic podlakti, kar je običajno še posebno v interesu športnikov, kot so npr. košarkaši, ki omenjeno skupino mišic uporabljajo za tapkanje in streljanje na koš. Koristi lahko tudi tistim, ki dlje časa presedijo za računalnikom, saj z izboljšanjem mišic rok prispeva tudi k manjši izčrpanosti pri dolgotrajnem delu s tipkovnico, pa če se to sliši še tako neverjetno. Powerball se lahko uporablja tudi za rehibilitacijske namene, npr. za zdravljenje artritisa ali poškodovanih kosti roke in tkiva.

Učinek Powerballa

Powerballi so precej lahke naprave, saj tehtajo povprečno 200 g, po velikosti pa se lahko primerjajo s teniško žogico. Zunanja plast pripomočka, ki oklepa rotor je narejena iz trde plastike in ko dobi rotor v notranjosti zagon, slednje sproži vrtilni navor zaradi katerega se začne vratolomno vrteti in sukati. Rotor lahko doseže do 18.000 rotacij na minuto, odvisno seveda od vrste Powerballa, kar se lahko primerja s kar med 11 in 18 kg teže v roki uporabnika.

Ker pri uporabi Powerballa sami narekujemo moč navora, lahko tudi sami prilagajamo intenzivnost vaj ter tako si tako postopoma postavljamo vse višje cilje. Powerball se lahko uporablja tudi za krepitev mišic in stabilnosti predela rok in ramen, vendar je za to potrebno med uporabo vrteti celotno roko. Športniki lahko pripomoček uporabljajo tudi tako, da z njo posnemajo mete, kar običajno koristi še posebno košarkašom ali boksarjem. Študija, ki jo je leta 2008 v znanstveni reviji Hand Surgery objavil dr. Sebastian Axel Balan je pokazala, da Powerball moč mišic podlakti in njihovo vzdržljivost krepi tudi štiri tedne po koncu treninga, prav tako pa še vedno vpliva na izboljšanje refleksa zapestnih mišic.

Uporaba Powerballa

Rotor Powerballa se ne vrti sam od sebe, tako da ga je potrebno zagnati tako, da se ga podrži v roki, z dlanjo obrnjeno navzgor, in trdno oprime njegove zunanjosti. Rotor se nato zažene tako, da se ga podrsa s palcem, nato pa se začne roko ali dlan takoj vrteti. Hitreje, ko se vrti zapestje, hitreje se bo vrtel tudi rotor v notranjosti, najboljše pri tem pa je, da ga lahko vrtite v obeh smereh. Drugi način zagona je, da se v en konec rotorja namesti vrvico, nato pa se rotor zapelje naprej, tako da se vrvica trikrat ovije okoli njega. Vrvica se nato na hitro izvleče, kar zažene rotor, za njegovo neprekinjeno delovanje pa je tudi tukaj potrebno vrteti zapestje. Če se zdi njegov zagon morda nekoliko težaven, pa je njegova zaustavitev zato precej lažja, saj do nje pride le z nežnim dotikom rotorja in zadeva je opravljena!

Vaje s Powerballom

Osnovni način uporabe Powerballa zajema zagon rotorja in neprekinjeno vrtenje slednjega od 30-60 sekund. Po dokončanju vaje z eno roko, se Powerball uporabi še v drugi, nato pa se enaka vaja ponovi še v obratni smeri vrtenja iz prve vaje. Če želite izboljšati mišice v prstih, pripomoček podržite z dlanjo obrnjeno navzdol, za krepitev bicepsov pa roko povesite ob telesu tako, da je komolec upognjen pod kotom 90 stopinj, nato pa ga iztegnite tako, da je popolnoma pravokoten na telo in postopek ponavljajte. Ramena si lahko okrepite tako, da iztegnjeno roko dvigujete predse ali na stran vse dokler ni ta poravnana s tlemi, nato pa jo spustite nazaj k telesu. Skratka, načinov uporabe je nešteto zato bi bilo škoda zamuditi prednosti, ki jih prinaša ta pripomoček, sploh, ker se ga lahko uporablja kjerkoli in kadarkoli. Na vas pa je, da se odločite kako močni si želite biti...