Če ste zadnje čase obiskali drogerijo ali dve, ste lahko opazili porast v številu diagnostičnih testov, ki jih lahko uporabite kar v zavetju svojega doma. Napredek v tehnologiji in sprememba v mišljenju ljudi, ki se začenjajo vse bolj zavedati pomena svojega zdravja, sta povzročila dosegljivost natančnih in verodostojnih testov z naslanjačev naših domov - in prav je tako. Zdravstvene težave lahko tako po novem ne le diagnosticiramo, temveč tudi veliko hitreje odpravimo.

Kaj je diagnostični test?

Diagnostični test je naprava, ki je namenjena spremljanju ali diagnosticiranju zdravstvenega stanja posameznika. Čeprav jih je večina dostopnih preko spleta ali pa so na voljo v veleblagovnicah in drugih večjih prodajalnah, lahko določene predpiše le osebni zdravnik (npr. tiste, ki spremljajo antikoagulante). Rezultati tovrstnih testov so odčitani z vzorca urina, krvi, blata ali brisa, ki je vzet iz telesa testiranca. Dobljeni rezultat se nato primerja s tistim iz priloženih navodil, ki pojasnjuje dobljene rezultate in testiranca napoti k primernim ukrepom.

Vrste diagnostičnih testov

Nekateri testi spadajo med tiste za diagnosticiranje zdravstvenega stanja osebe, ter se večinoma uporabljajo le enkrat oziroma po potrebi. Namenjeni so ugotavljanju bolezenskega stanja posameznika in ažurni napotitvi k zdravstvenemu specialistu.

Mednje spadajo:

- test nosečnosti
- test črevesja
- test anemije
- test zdravja prostate
- test ščitnice
- test plodnosti
- test za čir na želodcu
- test ledvic
- test drog
- test alergij
- test okužbe v urinu
- test glutenske intolerance
- test klamidije
- test menopavze

Druga skupina zajema teste, ki so namenjeni rednemu spremljanju zdravstvenega stanja osebe.

V to skupino uvrščamo:

- test holesterola
- test ovulacije
- test glukoze v krvi

 

Hiter pregled najbolj prodajanih testov

Test klamidije

Test, ki je namenjen ženskam, se lahko pohvali s tem, da rezultate poda že po 15. minutah – veliko hitreje, manj sramotno in stresno kot pri zdravniku. Ta ena izmed najbolj pogostih spolnih okužb med ženskami lahko v hujših oblikah povzroči neplodnost, vnetje medenice in maternice ali jajcevodov, zato je ob vsakem sumu nanjo test, za katerega vzamete hiter bris materničnega vratu, več kot dobra rešitev.

Test prostate

Test prostate je namenjen moškim, ki opažajo spremembe na področju zdravja prostate ali celo sumijo na raka. Izvede se v le 10. minutah, zanj pa je potreben le odvzem vzorca krvi, zaradi česar ga lahko izvede prav vsak. Rezultate odčita na podlagi prisotnosti beljakovine PSA v krvi, ki v povečanem številu nakazuje na težave s prostato.

Test menopavze

Test menopavze je namenjen ženskam, ki jih mučijo pogosto potenje, vaginalna srbečica, nespečnost, depresija, težave s srcem, bolečine v sklepih, spremenjena prebava ipd., spremembe pa so kljub dokaj enakem načinu življenja, prisotne šele od nedavnega. S pomočjo testa se lahko vstop v menopavzo ugotovi v že 10. minutah, ter nato ustrezno poišče primerno pomoč.

Kako zanesljivi so diagnostični testi?

Diagnostični testi so zanesljivi v kar 99% primerov. Čeprav je njihovo izvajanje priporočljivo, vsekakor ni nujno, vendar pa lahko v določenih primerih celo reši posameznikovo življenje. Slednje drži še posebno v primeru bolnikov z diabetesom oz. sladkorno boleznijo, saj lahko ti s pomočjo testa sladkorja v krvi spremljajo njegovo stopnjo in temu primerno prilagodijo svoj jedilnik ali jemanje zdravil in to brez obiska laboratorija in težav, ki jih spremlja nihanje ravni sladkorja v krvi.

Prednosti diagnostičnih testov

Dandanes se ljudje ne zadovoljijo le s preprosto potrditvijo, da je z njihovim zdravjem vse v redu. Vedeti želijo natančno številko, ki je pokazatelj določene prisotnosti ali odsotnosti bolezenskega stanja ter se podučiti o tem kaj pomeni za njihovo zdravje. Diagnostični test poskrbi ravno za to – posamezniku omogoči dostop do natančnih informacij in določene stopnje poznavanja svojega zdravstvenega stanja, ki mu olajšajo pot k zdravstvenemu specialistu, saj ga lahko ta tako lažje napoti v pravo smer.  

 Domači diagnostični testi imajo več prednosti:

- cenovno ugodni
- hitri
- se izvajajo v znanem okolju
- brez prisotnosti tujih oseb
- zaznajo prisotnost zdravstvenih težav tudi pri osebah brez očitnih bolezenskih znakov
- redno spremljanje zdravstvenega stanja posameznika
- pravočasno uvajanje sprememb v prehrani in življenjskem slogu
- pravočasno iskanje pomoči pri specialistu