Pogosto slišimo za antioksidante in vemo, da so dobri za nas. Vendar kaj pravzaprav veste o njih? Vsaj osnove? Ko boste do prišli do konca tega članka, bo vaše znanje o antioksidantih nedvomno več kot zadovoljivo. Preberite si torej dejstva o antioksidantih, ki bi jih moral vsak poznati.

1. Antioksidanti ohranjajo mladosten videz. Eden glavnih razlogov za množično zanimanje ljudi za antioksidante je dejstvo, da preprečujejo nemalo težav, ki jih prinese staranje. Z uravnovešeno prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov, boste videti mlajši, pa tudi počutili se boste temu primerno.

2.Antioksidanti krepijo imunski sistem. Povečan vnos antioksidantov izboljša vaš imunski sistem in posledično tudi vaše počutje. Telesu pomaga, da brez težav odžene prehlade in gripe.

3. Tudi nekateri vitamini so antioksidanti, med drugim tudi C-vitamin, vendar pa obratno ne drži. Če pazite, da uživate hrano, bogato z vitamini, potem že zdaj v telo nevede vnašate velike količine antioksidantov.

4. Posebna dieta ni potrebna. Če iščete hrano, bogato z antioksidanti, sledite naslednjemu pravilu: uživajte pisano hrano. Precej antioksidantov vsebujejo borovnice, maline, jagode, granatna jabolka, limone, ananas, acai jagode, špinača, rdeča pesa, klinčki itd. Po drugi strani pa jih v hrani medle barve, denimo v krompirju, ne najdemo prav veliko.

5. Naravni antioksidanti so najboljši. Antioksidante danes lahko dobimo v obliki prehranskih nadomestkov, poleg tega pa nekateri proizvajalci hrane sestavinam dodajajo kemijske antioksidante, toda naravni so vedno boljša izbira.

6. ORAC – merjenje količine antioksidantov v hrani. Metoda ORAC (Oxygen Radical Antioxidant Capacity) je standarden postopek za določanje količine antioksidantov v hrani, pijači in prehranskih dodatkih. Zelo visoke ORAC vrednosti imajo stročnice, zelenjava in sadje, z najvišjimi pa se lahko pohvalijo zelišča in nekatera esencialna olja. Priporočljiv dnevni vnos antioksidantov je od 3.000 do 5.000 ORAC.

 

Povezani izdelki: Organski acai v prahuOrganska spirulina v prahuOrganska spirulina tableteOrganski camu camu