November je mesec padajočega barvastega listja, martinovanja in pričakovanja veselega decembra, vendar pa je žal tudi mesec nekoliko bolj turobnih tem kot sta dan spomina na mrtve in dan diabetesa, ki ga praznujemo 14. novembra. Zato da ta mesec ne bo ovit le v žalostne in turobne poglede lahko poskrbimo kar sami in okolico ozaveščamo o naraščajoči bolezni, ki jo poleg diabetesa najpogosteje imenujemo kar sladkorna bolezen.

Čeprav mnogi kar pozabijo na dan sladkorne bolezni, nanjo žal ne morejo pozabiti tisti, ki so se imeli z njo že priložnost srečati in izkusiti njene uničujoče učinke. S porastom debelosti in nezdravega prehranjevanja ne le v svetu, temveč tudi v Sloveniji, narašča tudi raven obolelih s to nevarno boleznijo, zato ne pozabite, da je kakršnakoli preventiva dobra pa tudi če vključuje le občasno prenehanje uživanja nezdrave hrane.

O tem, kako zelo razširjena je ta bolezen v Sloveniji priča že dejstvo, da se na osnovnih šolah vsako leto odvija tekmovanje na katerem lahko učenci preizkusijo svoje znanje o njej in tudi sošolce obveščajo o njenih  posledicah. Poleg že omenjenega, Zveza društev Diabetikov Slovenije prireja tudi raznovrstne prireditve v znamenju sladkorne bolezni, med katerimi so najbolj opazni zagotovo nordijski pohodi s katerimi opozarjajo na izjemen pomen gibanja, ki lahko učinkovito pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj diabetesa tipa 1 ali 2. Dan diabetesa 2014 opominja, da lahko sladkorno bolezen dobi vsak, v primeru, da je ne zdravimo pa je lahko za posameznika celo usodna, zato je neznanskega pomena, da se res čim več gibljemo, saj lahko s pomočjo 30 minutne vadbe na dan tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 zmanjšamo za kar 40%. Če ne drugega, se ob gledanju svoje najljubše nadaljevanke usedite na sobno kolo in malce zavrtite njegova pedala ali pa zaplešite ob zvokih svoje najljubše glasbe!

Če vas o tej sodobni bolezni, ki mnogim povzroča neverjetne preglavice zanima še kaj, si lahko slednje preberete v reviji Sladkorna, o tem pa ne pozabite povedati še ostalim: morda jim lahko s tem rešite življenje!