Se zadnje čase počutite slabo, pridobivate na teži in se pogosto čutite utrujene ter imate težave z zbranostjo? Vse to je lahko posledica prekomernega ali oslabljenega delovanja ščitnice, majhne žleze, katere pomembnost marsikdo kar prezre, vse dokler njenega nepravilnega delovanja ne izkusijo v še resnejši obliki. Nenehen občutek lakote, težave z zbranostjo, pridobivanje odvečne teže, pozabljivost, pomanjkanje energije in druge težave je le nekaj znakov, ki kažejo, da delovanje ščitnice morda ni takšno kot bi moralo biti.

Kaj je ščitnica?

Ščitnica je pomembna žleza metuljaste oblike, ki se nahaja v vratu. Ljudje postanejo nanjo običajno pozorni šele takrat, ko ne deluje pravilno, kar se večinoma pripeti pri ženskah nad 35. letom starosti, v nekaterih primerih pa tudi prej.

Nepravilno delovanje ščitnice je pravzaprav izjemno pogosto stanje, vendar pa kar polovice obolelih nikoli ne diagnosticirajo, saj svojih težav niti ne povežejo s to pomembno žlezo, ki pri ženskah preglavice povzroča kar desetkrat pogosteje kot pri moških.

Znaki nepravilnega delovanja ščitnice

Ščitnica, ki se nahaja točno nad mestom adamovega jabolka, proizvaja hormon TH, ki med drugim uravnava telesno temperaturo, metabolizem in srčni utrip. V primeru, da je proizvajanje omenjenih hormonov preveliko ali premajhno, ščitnica pa torej preveč ali premalo aktivna, se to zelo hitro pokaže tudi navzven.

Najbolj pogosti znaki nepravilnega delovanja ščitnice so:

- Nepojasnjena utrujenost ter pomanjkanje energije sta močno povezana s hipotirozo, premajhnim proizvajanjem ščitničnih TH hormonov, zaradi česar celice in krvni obtok ne prejmejo dovolj energije. Posledice se največkrat pokažejo zjutraj, ko smo lahko kljub vsaj osemurnem spanju še vedno utrujeni.

- Depresija ali pogosta otožnost sta prav tako znaka hipotiroze. Pomanjkljiva količina ščitničnih hormonov namreč vpliva tudi na serotonin, hormon, ki zagotavlja občutek sreče, v možganih, tako da ni v primeru, da ščitnica ne deluje pravilno, prav nič čudno, če se počutimo potrte.

- Nenehen občutek lakote ter oslabljen občutek voha in okusa so znaki hipertiroze, proizvajanja prevelike količine ščitničnih hormonov, ki pa na srečo vpliva tudi na manjšo pretvorbo energije v kalorije, kar pomeni, da se kljub temu ne redimo prekomerno.

- Težave z zbranostjo, pozabljivost ali občasna zmedenost gre pripisati tako hipertirozi kot tudi hipotirozi. Mnogo žensk jih na žalost pripiše menopavzi ter stanja ne zdravi, kar je velika škoda, saj se lahko z jemanjem zdravil omenjene simptome zelo hitro odpravi.

- Pomanjkanje spolne sle je lahko posledica premajhnega proizvajanja TH hormonov, vendar pa je tudi močno povezano z drugimi simptomi nepravilnega delovanja ščitnice, npr. s porastom telesne teže, pomanjkanjem energije itd.

- Neenakomeren srčni utrip pri katerem se vam zdi kot da srce preskoči utrip ali dva ali pa utripa veliko prehitro in premočno, to pa se lahko občuti celo na predelu vratu je očiten znak hipertiroze.

- Srbeča in suha koža ter zmanjšana količina potenja so najpogosteje povezani s hipotirozo, saj koža tako ne dobi dovolj vlage ter tako postane luskasta, nohti pa suhi in razpokani.

- Zaprtje je posledica upočasnitve prebavnega procesa na katerega vpliva hipotiroza. V primeru hipertiroze pa je lahko stanje ravno obratno – s pogostimi pojavi driske ter obiskov stranišča.

- Spremembe menstrualnega cikla pri katerih je opaziti močnejši tok ter več bolečin v trebuhu kažejo na pomanjkanje ščitničnih hormonov. Prekomerno proizvajanje ščitničnih hormonov pa po drugi strani vpliva na krajše menstruacije ter večji razmak med njimi z manjšo stopnjo krvavitev.

- Nenadne bolečine, zbodljaji ali ohromela otopelost, ki se pojavijo v različnih delih telesa so lahko posledica okvare živcev, ki skozi telo pošiljajo signale od možganov do hrbtenjače ter so povezani s premajhnim delovanjem ščitnice.

- Temperaturne spremembe kot je nenehen občutek mraza ali vročine so lahko posledica premalo aktivne ščitnice, zaradi česar celice porabljajo premalo ali preveč energije ter tako vplivajo tudi na prekomerno ali pomanjkljivo stopnjo potenja.

- Visok krvni pritisk in povišan holesterol sta lahko posledica hiper- ali hipotiroze, ki povzročita motnje v srčnem utripu in felksibilnosti ožilja ter dvigu slabega LDL holesterola, kar lahko v primeru nezdravljenja pripelje do resnejših obolenj srca, vključujoč srčno kap.

- Otečen vrat, sprememba glasu ali občutek polnega grla lahko nakazujejo na otečeno ščitnico.

- Močan porast teže je lahko posledica številnih drugih zdravstvenih stanj, zato za diagnosticiranje težav s ščitnico ni dovolj le ta, temveč kombinacija tega in drugih dejavnikov. V primeru, da se nepojasnjeno redite in jeste tako kot običajno, pa je za to vsekakor lahko kriva tudi ščitnica.

- Izpadanje las, ki so suhi in grobi je pokazatelj premalo aktivne ščitnice, ki vpliva na spremembo aktivnosti lasnih mešičkov, posledično pa tudi na izpadanje las.

- Težave z zanositvijo so lahko posledica neredne ovulacije na katero lahko vplivajo ščitnični hormoni, ki lahko povzročajo preglavice tudi ob postopni zanositvi.

Kako vem, če moja ščitnica ne deluje pravilno?

V primeru, da tudi sami trpite za enim izmed zgornjih simptomov in sumite, da je zanj kriva ščitnica, je skrajni čas, da opravite test ščitnice, ki vam bo pokazal, če se raven ščitničnih TH hormonov v vašem telesu giblje v mejah normale. Le na podlagi teh rezultatov boste lahko ugotovili, če vaša ščitnica deluje preveč ali premalo in nato tudi ustrezno ukrepali. Ne čakajte, da vaše težave prerastejo v resnejše bolezensko stanje, zato se testirajte zdaj!

Vir: http://www.health.com/health/gallery/0,,20723100,00.html/view-all