Alergije spadajo med najbolj pogosta kronična obolenja na svetu. Znaki alergij lahko posameznikom povzročajo le rahle nevšečnosti, pri drugih pa lahko resno ogrozijo njihovo življenje. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z alergijami pravijo, da se alergije začnejo v imunskem sistemu. Ta namreč služi kot zaščita pred agresivnimi organizmi, ki povzročajo bolezni, v določenih primerih pa imunski sistem kot take zazna tudi popolnoma neškodljive snovi, jih prepozna kot nevarnost, ter navzven projicira kot alergijo. Takšna snov se imenuje alergen. Imunski sistem nanj odreagira s proizvajanjem protiteles imunoglobulina E (IgE), ki potujejo do celic, ki sprostijo histamin in druge kemikalije ter tako povzročijo alergično reakcijo.


Kakšni so znaki alergij?

Ocenjujejo, da za alergijami trpi med 10 in 30% posameznikov, številka pa z leti naglo raste. Ljudem s pogostim nagnjenjem k alergijam pravimo alergiki ali atopiki, trpijo pa lahko celo za več alergijami hkrati. Čeprav je IgE v telesu vseh posameznikov prisoten v majhnih količinah, je njegovo število pri alergikih močno povečano. To se kaže v obliki alergične reakcije, ki običajno sproži simptome v nosu, pljučih, grlu, sinusih, ušesih, trebušni ovojnici ali na koži, pri nekaterih pa celo znake astme, ki pa se razlikujejo od posameznika do posameznika.

Navzven se običajno kažejo kot: 

- zatekanje,
- kihanje,
- vnetje,
- srbenje,
- kašljanje,
- izpuščaji,
- prebavne motnje,
- rdečica,
- luščenje kože,
- pospešeno izločanje nosnega izcedka,
- kratka sapa,
- padec krvnega tlaka,
- omotica,
- slabost in bruhanje,
- hiter in šibak utrip,
- omedlevica.

 

Diagnoza in ugotavljanje alergij


Med najpogostejše alergene spadajo:

 
- cvetni prah,
- prašni delci,
- plesen,
- hrana (sploh živalske beljakovine in oreški),
- živalska dlaka,
- piki žuželk,
- zdravila,
- lateks.
 
 

V primeru, da opažate znake alergij, se na posvet odpravite k alergologu oziroma imunologu, še prej pa je priporočljivo opraviti test alergij s katerim lahko podprete svoje sume. Ta vam lahko priporoči ustrezno zdravljenje, v primeru, da se bolj kot na sintetična zdravila zanašate na alternativo, pa si lahko pomagate z medicinskimi gobami ali detoksikacijskimi obliži.