Zakaj bi zapravljale denar za pregrešno drage serume, kreme in kozmetične tretmaje, ko pa lahko ogromno naredimo same - z vnosom ustreznih živil? Tri zaporedne tedne jih uživajte v izobilju in rezultati se bodo poznali, verjemite nam.

"Tisto, kar vnašamo v telo, je enako pomembno kot tisto, kar na telo mažemo."

Ta rek bi resnično moral postati mantra, ne samo tistih, ki skrbijo za videz zdrave kože. Se strinjate? Seveda obstajajo zunanji dejavniki, kot so genetika, onesnaženost ozračja, izpostavljenost soncu itd., ki še kako vplivajo na videz in strukturo kože. Toda navkljub tem dejavnikom ni razloga, da ne bi naša koža zasijala v svoji polnosti, bila navlažena, napeta in sijoča skozi ves dan.

Jasno je, da je redna skrb za čistočo in nego kože izrednega pomena, toda za tisto nekaj več, tisti gladki, spočiti, napeti, polnejši in sijoči videz kože, bomo morali začeti v kuhinji. Vse, kar vnašamo v telo mora enkrat priti na plan.

Vsebina krožnika je izrednega pomena. Ne le kadar gre za boljše počutje, hujšanje in tako naprej, ampak tudi za tisti zdrav videz kože, ki odseva polnost in voljnost.

Ne glede na to, ali je vaš glavni fokus čiščenje kože (zmanjšanje videza aken), bolj gladka koža (z manj nepravilnostmi in vidnimi porami), zaustavitev procesa staranja (zmanjšanje gub, večja napetost) ali zgolj “oživitev” bolj sijočega tena kože, bo ustrezna dieta pripomogla ogromno.

Preverimo kako posamezna živila vplivajo na zdravje in videz kože:

1. Paradižnik

Likopen, ki daje paradižniku značilno rdečo barvo krepi kolagen (protein, ki skrbi za napet in mladosten videz kože). V študiji objavljeni v British Journal of Dermatology so dokazali, da so udeleženci, ki so zaužili 5 žlic paradižnikove paste na dan, povečali zaščito kože pred UV žarki za kar 33 %.

2. Korenje

Korenje je zares izjemno živilo. Ugodno deluje na oči in čiščenje kože. Beta karoten in vitamin A, ki ga je v korenju v izobilju so močni antioksidanti, ki zavirajo pretiran razvoj celic na zunanjem sloju kože. To je odlična novica za čisto kožo, saj se zmanjša možnost nabiranja in posledično vnetja odmrlih površinskih celic v porah kože.

3. Sladek komprir

Lahko bi rekli, da je sladek komprir naravni bronzer. V več študijah lahko namreč beremo, da imajo ljudje, ki uživajo več sladkega krompirja in ostale zelenjave oranžne barve lepšo, predvsem bolj sijočo polt. To gre pripisati karotenoidom v sladkem krompirju. Pa še nekaj; s samo polvocio srednje velikega krompirja bomo zaužili kar 200 % dnevne potrebe.

4. Kurkuma

O kurkumi smo nedavno napisali obširnejši članek, ki ga lahko preberete TUKAJ >>

Med vsemi prednostmi, ki jih prinaša jemanje kurkume, je tudi zaščita kože. Gre za začimbo, ki deluje proti prostim radikalom izjemno in tako zameji prezgodnje staranje kože, znake hormonskega neravnovesja v telesu, vidne pigmente, podočnjake in ostale nepravilnosti kože.

5. Losos

Losos je mastna riba, ki pa je izjemno bogata z odličnimi omega 3 maščobnimi kislinami. Te so odlične zaščitnice celičnih membran, ki zaustavljajo prehitro staranje - tudi kože.

6. Špinača

Ne samo špinača, ampak vsa zelenolistnata zelenjava, tudi kodrolistnati ohrovt na primer, prinaša zares obilico dobrega za telo in kožo. Stroka je mnenja, da celo preprečuje razvoj kožnega raka. Samo pomislite!

7. Borovnice

Za borovnice velja, da sodijo v sam vrh t.i. superživil. Delujejo kot super antioksidant, ki ščiti kožo pred prezgodnjim staranjem. Na tem mestu naj omenimo še to, da so borovnice izjemen prebiotik, živilo bogato z vlakninami, ki deluje blagodejno tudi na strukturo kože.

8. Oves

Gotovo ste kje že kaj prebrali o odličnem vplivu vlaknin na telo. Eno takšnih je gotovo oves, ki skrbi za urejeno prebavo in manj bakterij v črevesju, zmanjšuje nenadne poskoke krvnega sladkorja in še in še. S svojimi blagodejnimi karakteristikami močno vpliva tudi na zdrav in svež videz kože.

Hialuronska kislina v obliki prehranskega dopolnila

Hialuronska kislina je dobrodejna predvsem pri vzdrževanju bleščeče, voljne in gladke kože. Svež, mladosten in zdrav videz kože s pomočjo te “super” sestavine je možen ravno zaradi njene izjemne sposobnosti zadrževanja več vode kot je tega zmožna katera koli druga molekula v celicah!

Gre za vse bolj zaželeno sestavino številnih negovalnih izdelkov za kožo obraza in telesa. Pa veste, da poleg tovrstnih krem in serumov za obraz obstaja tudi v obliki prehranskega dopolnila.

Četudi se na prvi mah sliši nekoliko “nevarno”, gre za telesu lastno sestavino, ki jo proizvaja samo. “Kislina” v tem primeru ne pomeni nič škodljivega. Ravno nasprotno: gre za glukozaminoglikan, ki se v organizmu nahaja v sklepni maži, steklovini (prozorna substanca v leči za očesom), hrustancu, steni krvnih žil in popkovnici. Igra pomembno vlogo pri podpori kolagena, zadržuje vodo v celicah ter tako koži omogoča elastičnost, napetost in bolj svež videz.

Hialuronska kislina iz francoskega Yves Ponroyja

1 kapsula vsebuje 100 mg hialuronske kisline, 48 mg izvlečka acerole (od tega 12 mg vitamina C, kar predstavlja 15 % priporočenega dnevnega vnosa) in 15 μg selena, kar predstavlja 90.9 % priporočenega dnevnega vnosa.

Kožo pomladite, zaščitite in navlažite od znotraj - s kapsulami Hialuronske kisline Yves Ponroy.