Čisto prehanjevanje pomeni izbiranje živil, ki so bila obdelana s kar najmanj procesiranja. Med takšna običajno uvrščamo organska in tista, ki ne (ali redko) vsebujejo aditivov, vendar pa načini proizvodnje današnjih proizvajalcev pogosto niso niti čisti niti trajnostni. Posledice so pogosto vidne na oslabljenjem zdravju ljudi, onesnaženem okolju ali na obojem, zato smo se odločili pobližje spoznati čisti način prehranjevanja in skozi oči strokovnjakov pojasniti katere hrane se izogibati pa čeprav se ne uvršča na seznam "prepovedanih" živil. Prepričani pa smo, da boste z uživanjem takšne hrane veliko bolj zdravi in mirni.

Endokrinologi ne jejo paradižnikov v konzervi

Fredrick vom Saal je endokrinolog z Univerze v Missouriju, ki preučuje bisfenol A. 

Težava: material iz katerega so izdelane pločevinke v katerih se nahajajo paradižniki vsebuje bisfenol A, sintetični estrogen, ki ga povezujejo s tegobami, ki zajemajo vse od problema oploditve pa do srčnih bolezni, diabetesa in debelosti. Kislost paradižnikov na žalost povzroči prenos bisfenola A v hrano in študije kažejo, da previsoka količina omenjenega v telesu povzroča poškodbe kromosomov na jajcih živalih in oslabi proizvodnjo spermijev. "Iz pločevinke paradižnika lahko telo vsrka kar 50 mcg bisfenola A na liter, kar ima lahko izjemen vpliv na ljudi, sploh pa na mlade", je povedal Fredrick vom Saal. "Paradižnika v pločevinki se tudi pritaknil ne bi."

Rešitev: Posegajte po paradižniku v steklenih ali kartonskih embalažah.

 

Kmetje ne jejo govedine (ki je posledica krme krav s koruzo)

Joel Salatin je solastnik podjetja Polyface Farms in avtor množice knjig o trajnostnem kmetovanju.

Težava: krave so bile narejene za prehranjevanje s travo in ne z zrnjem s katerim jih danes, zaradi hitrega rejenja in hitrejše možnosti zakola, krmi večina kmetov. Večja količina denarja rejcem goveda (in nižje prodajne cene) nam prav nič ne koristijo, saj pomenijo tudi manj zaužitih hranilnih snovi. Nedavna študija, ki so jo v sodelovanju z raziskovalci iz univerze Clemson izvedli na Oddelku za kmetijstvo (USDA) v ZDA so pokazale, da je meso krav, ki so jih krmili s travo in ne s koruzo veliko bolj bogato z beta karotenom, vitaminom E, omega 3 kislinami, linolenskimi kislinami (CLA), kalcijem, magnezijem in kalijem, vsebuje pa tudi veliko manj nasičenih snovi, ki jih povezujejo z boleznimi srca. "Spoštovati moramo dejstvo, da so krave rastlinojede živali, kar pomeni, da naj jih ne bi hranili s piščančjo in koruzno krmo", pravi Salatin. 

Rešitev: kupujte meso krav, ki so jih krmili s travo. Če se sprašujete kje lahko takšno govedino sploh kupite, pomislite na specializirane prodajalce, tržnice ipd. Takšna živila so običajno dobro označena, saj spadajo v kategorijo "premium", vendar pa se v primeru, ko jih ne najdete, obrnite na mesarja.

 

Toksikologi ne jejo pokovke, ki je bila pripravljena v mikrovalovki

Olga Naidenko je uveljavljena znanstvenica, ki dela v sklopu podjetja Environmental Working Group.

Težava: Kemikalije, vključujoč perfluoroktansko kislino (PFOA), ki se skriva v ovojnini vrečke v kateri se nahaja pokovka, spadajo v tisto vrsto spojin, ki jih sodeč po raziskavi, ki so jo opravili na UCLA povezujemo s človeško neplodnostjo. Med opravljanjem poskusov na živalih so tako ugotovili, da tovrstne kemikalije med drugim povzročajo raka na jetrih, testisih in na trebušni slinavki. Študije tako kažejo, da pripravljanje hrane v mikrovalovni pečici povzroča prenos škodljivih kemikalij iz embalaže na hrano, torej pokovko. "Te kemikalije ostanejo v telesu dolga leta in se tam skladiščijo", pravi Naidenkova in ravno to je razlog za zaskrbljenost raziskovalcev, ki opažajo, da lahko povečana raven omenjenih kemikalij pripelje do razvoja rakavih bolezni, kot so imeli to priložnost ugotoviti med laboratrijskimi poskusi na živalih. DuPont in drugi proizvajalci so obljubili, da bodo omenjeno kemikalijo do leta 2015 umaknili iz embalaže škodljivih proizvodov, vendar pa bodo ljudje do takrat zaužili še nešteto živil s tovrstno kemikalijo.

Rešitev: koruzna zrna spremenite v pokovko na staromoden način: s peko v ponvi. Če si želite maslenih, dodajte maslo, v primeru začinjenih pa sol, vegeto ali kaj podobnega.

 

Kmetijski strokovnjaki ne jejo neorganskega krompirja

Jeffrey Moyer je predsednik odbora National Organic Standards Board.

Težava: stebelna zelenjava vsrka herbicide, pesticide in fungicide, ki se znajdejo v zemlji Krompir, ki je najbolj priljubljena vrsta zelenjave pri nas, je med sezono obroditve obdelan s fungicidi, nato pa ga poškropijo še s herbicidi, da bi se tako pred pobiranjem znebili škodljivcev, vendar tu še ni konec. Po izkopavanju ga obdelajo pe enkrat, saj tako preprečijo kaljenje. Če ste eden izmed nejevernih Tomažov lahko naredite poskus: "krompir, ki ste ga kupili v trgovini položite na polico in počakajte, da bo skalil. To se ne bo zgodilo", pravi Moyer, ki je tudi kmetijski sirektor inštituta Rodale. "Govoril sem s pridelovalcem krompirja, ki mi je povedal, da krompirja, ki ga prodaja ne bi nikoli jedel. Krompir za lastno porabo tako goji ločeno od tistega za množično prodajo, ki je obdelan z obilico kemikalij."

Rešitev: kupujte organski krompir, saj z umivanjem obdelanega ne boste mogli odstraniti kemikalij, ki se skrivajo v njegovi notranjosti. Pa še potrošniški nasvet: organski krompir je le malce dražji od običajnega.