Pomlad je sezona, ko smo lahko priča cvetenju sadnega drevja, ženitvi ptičkov, letenju čebelic, prebujanju živali iz zimskega spanca in čudovitim sončnim jutrom. Vonj po sveže pokošeni travi se težko primerja s čim drugim, ki bi v enaki meri prebudilo vse naše čute, vendar pa se rado zgodi, da omenjene prizore radosti prekine napad kihanja. Ali dva. Ob vseh teh radostnih občutij ob prebujanju narave redko opazimo tiste nesrečnike, ki skupaj s cvetenjem dreves sami prav počasi venijo zaradi alergij, ki jim jih ta povzročajo, vendar pa smo do njih veliko bolj sočustvujoči, če takšne preglavice tarejo tudi nas. Če tudi vi spadate med omenjene nesrečnike ali pa razdražena koža, neprestani izcedki iz nosu in oči sogovornika ter nesrečno kihanje tudi v vas vzbujata vsaj kanček sočutja, omilite svojo ali njegovo muko ter alergije omilite s pomočjo upoštevanja naslednjih nasvetov.

Zmanjšajte stres v svojem življenju
Zaradi napetosti in stresa lahko alergije trajajo dlje in postanejo močnejše. Stres namreč pripomore k zatiranju imunskega sistema, saj stimulira neprestano sproščanje vnetnih citokinov. Proti stresu je torej pomembno ukrepati, svoje alergije pa lahko omilite že tako da si privoščite vsaj 8 ur spanca dnevno in redno izvajate sprostitvene dejavnosti, npr. jogo, ter iz svojega jedilnika odstranite živila, ki pripomorejo k okrepitvi alergij, torej mlečne izdelke, obdelano ocvrto hrano ter druge oblike močno obdelane hrane.

Naredite si lastno nazalno raztopino
Ne skrbite, saj je nazalno raztopino za izpiranje pripraviti precej preprosto, poleg tega pa boste z njo lahko dobro odmašili svoje dihalne poti in se tako izognili še celo morebitnim glavobolom, ki nastopijo v nasprotnem primeru. Ameriška akademija za raziskovanje alergij, astme in imunologije za lajšanje omenjenih tegob priporoča naslednji recept:
1.) V čisti posodi zmešajte 3 žličke soli brez joda ter 1 polno žličko pecilnega praška.
2.) Mešanico shranite v posodo, ki jo lahko neprodušno zaprete.
3.) V kozarec nalijte vrelo vodo ter ji dodajte 1 žličko mešanice, ki ste jo pripravili v prvi točki.
4.) Če želite, da je vaša raztopina bolj blaga (vas ob izpiranju peče), kozarcu vode dodajte manj mešanice.
5.) Za otroke pripravite mešanico s pol kozarca vode in pol žličke mešanice.

Povečajte vnos cinka
Ljudje, ki v svojo telo ne vnašajo dovolj cinka so veliko bolj nagnjeni k alergijam kot drugi, zato jejte hrano, ki je z njim bogata, npr. šitake, špinačo, divjačino, šparglje, ovčetino, govedino, javorjev sirup, rakce, ovsene kosmiče, izdelke iz bučnega ter sezamovega olja, purana itd.

Pijte zeleni čaj
V zelenem čaju se nahaja vrsta polihenola, ki se imenuje katehin in učinkovito zmanjšuje simptome alergij, poleg tega pa zmanjša tudi povečano raven histaminov, ki povzročajo celo vrsto nevšečnosti, kot je kihanje, izcedek iz nosu ter srbeče oči.

Na jedilnik vnesite hrano, ki je bogata s kvercetinom
Bioflavonidu kvercetinu pravijo tudi »skrivno orožje«, ki se proti prekomerni količini histamina bori prav tako učinkovito kot polihenol. Med živila, ki ga vsebujejo spadajo čebula, kapre, brokoli, zelenolistnata zelenjava, maline, jabolka in brusnice.

Uživajte hrano, ki pripomore k zdravju mukuznih membran
Vitamin A pripomore h krepitvi mukoznih membran, zato lahko z uživanjem hrane, ki je z njim bogata, npr. sladkega krompirja, buč, korenja, peteršilja, pese, kakija, melone, špinače, korenja, zimske buče, čebule in marelic močno pripomorete k večjemu zdravju teh membran in k lajšanju simptomov alergij.

Vir: http://www.healthdigezt.com/natural-ways-to-relieve-allergies/